Hulvátství zasáhlo i televizní vysílání

1. prosince 2009 v 8:00 | Zdeněk Pošíval
Nevěřím vlastním uším a očím, co začíná být obecnou normou.
Pokud je mi známo, měly by fungovat jakési regule, které z médií eliminují obscénnosti, vulgarity a vůbec modely neetičnosti a sprostoty. Některá média to dodržují, buď takové nepřístojnosti nevydávají a nerealizují, anebo je korigují v tisku vytečkováním, v auditivním vjemu pak sprosťárny odsadí mezerou a vyruší písknutím.
Proti demoralizaci mládeže existuje také jakési nařízení, že edukativně nebezpečná témata musí být označena varovným křížkem. Realita je ovšem jiná: na obrazovce se vesele souloží dokonce už v dopoledních hodinách, kruťárny jsou tu zrovna tak běžné jako výkaly na chodnících, ale aby se nějaký vlk komisař nažral, ohlásí se sice i křížkem, že dílo není určeno dětem, ale až v nočním vysílání, kdy děti už dávno spinkají. Za výlohami trafik lze vidět obaly DVD s pornografickou nabídkou a dnes jsem viděl ve výkladní skříni knihkupectví vystavené knihy s těžce vulgárními nadpisy.
Nařízení se prostě a permanentně obcházejí, pokrytectví je u nás již hluboce zakořeněné.
Div se světě, ze stoky českého kanálu vylezl i kuchař.
Každý máme nějakého koníčka: někdo hraje šachy, jiný sbírá známky, další chová želvy, já sbírám a čtu kuchařky, časopisy o gastronomii a sleduji kulinářské pořady. Sledoval jsem s velikou chutí už tři britské seriály o vaření, jež byla radost pozorovat. Dokonce cosi podobného v českém vydání pod názvem "Kluci v akci" nebylo vůbec marné, byť tomu pořadu trošičku vyčuhovala sláma z bot. Zajímavě vaří i Jiří Babica a současné vysílání S Italem v kuchyni Emanuela Ridi a jeho prominentních českých hostů je doslova báječné.
Jenomže z toho kanálu vylezl náhle onen hulvátský kuchař.
Jde vlastně přímo o šéfkuchaře a hlásím, že mi zkazil veškerou náladu a chuť.
Odborníky, jenž něco umí, samozřejmě obdivuji, ale také jsem si stačil povšimnout, že to málokdy dávají okázale najevo: mnohem častěji se vytahuje svým umem člověk nepříliš jistý v kramflecích. Tenhle šéfkuchař vklouzl do televizního vysílání s pořadem výuky správné gastronomie, ale na principu jakési arbitráže jiných šéfkuchařů. Tváří se přitom vesele výsměšným šklebem a předvádí okatě sám sebe jako suverénního boha plujícím nad plotnami a exhibuje. Oslovení "vole" aplikuje na kohokoliv, na starší pány i na ženy, své posměšné a ironické výlevy provází hrůzostrašnou češtinou, prošpikovanou těmi nejvulgárnějšími výrazy. Navštěvuje vývařovny, jež decimuje triviální zupáckou hrubostí, ale tam, kde jakž takž místní kuchyně obstojí, ji obdaruje nálepkou s vlastním portrétem: nálepku si provozovna umístí na vchodové dveře jako odznak prověřené kvality.
Pořad sprostého výraziva běží na soukromé televizní stanici a já jej prostě už nesleduji, a když mi někdy naskočí omylem, přepínám. Ovšem, šéfkuchař na mě nevykukuje pouze z kanálu, leze mi do soukromí v různých reklamách a což je navíc neuvěřitelné, i z ranního veřejnoprávního rozhlasu. Moderátor Českého rozhlasu na stanici Regina mu bezostyšně udělal reklamu: pan šéfkuchař měl totiž onoho dne křest své knihy, což pána u mikrofonu naplnilo nadšením, pozval na něj posluchače a varoval je, že tam bude narváno. Jako argument svého entuziasmu zavrhl veškerou tradici české kuchyně a šéfkuchaře blahořečil jako spasitele naší odporné tuzemské úrovně. Nejde mi o to, abych vyvrátil moderátrovi osobní nadšení, to by se mi asi nepodařilo, jde mi spíš o to, že za mé koncesionářské poplatky dělá reklamu privátnímu hulvátství.
Že by státním chlebodárcům privátní trivialita na svěřených vlnách vůbec nevadila?
Kamarádka, jež je matkou nedávno dospělého syna a povoláním kuchaře, se mi svěřila, že synek je velkým obdivovatelem zmíněného šéfkuchaře, používá běžně jeho slovník a začal projevovat dokonce i agresivní způsoby chování. Bohužel, i dosud slušný chlapec bere televizní realitu jako model a oficiální trend.
Nevěřím prostě vlastním uším a očím, co začíná být obecnou normou.



 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama